Bjorkvikshallen.se – Din sajt för de senaste politiska nyheterna

Anledningen till det politiska kaoset i Sverige

Sverige hamnade i ett politiskt kaos tidigare under året när Magdalena Andersson blev vald till landets första kvinnliga statsminister.

I samband med detta kaos är det många som ställer sig frågan, varför är det politiskt kaos i Sverige? I den här artikeln kommer vi att gå djupare in i varför Sverige just nu har ett oroligt politiskt klimat.

Att samverka eller inte med Sverigedemokraterna

På det stora hela handlar det egentligen om förhållningarna kring Sverigedemokraterna, som kritiker menar är ett extremhögerparti med främlingsfientliga åsikter. Under den senaste årstiden har de politiska partierna Kristdemokraterna, Moderaterna – och allt senare Liberalerna öppnat upp för att samverka med Sverigedemokraterna i politiska sak frågor.

Ställning till Sverigedemokraterna var en utav orsakerna kring varför Alliansen sprack – och Liberalerna och Centerpartiet valde att stödja Stefan Löfven i det tidigare valet.

Flytta bort makten från ytterkantspartierna

Den breda mitten, det är något Centerpartiet har en ambition att skapa. Partiet har under det gångna året jobbat hårt med att införa liberala reformer med hjälp av regeringen. Men partiet har alltid haft en ställning att inte sammarbeta med de så kallade ytterkantspartierna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Detta har tidvis utlöst politiska konflikter mellan framförallt regeringen och Vänsterpartiet.

I en mycket förenklad förklaring tröttnade vänsterpartiet på att vara ett stödparti för regeringen eftersom dem fick litet eller nästintill inget inflytande. De valde att dra tillbaka sitt stöd åt regeringen – för att sedan inledningsvis genomföra ett avtal med regeringen om pensionen i Sverige.

Detta avtal bröt dock mot Centerpartiets hållning att inte sammarbeta med ytterkantspartier, vilket medförde till att regeringens budget föll. I sin tur valde Miljöpartiet att lämna regeringen eftersom de inte vill regera med en budget som Sverigedemokraterna har utformat.