Bjorkvikshallen.se – Din sajt för de senaste politiska nyheterna

Kärnkraft – Vad tycker partierna?

Kärnkraft har varit föremål för många heta debatter i Sverige den senaste tiden – och det av förklarliga skäl. Samtidigt som kärnkraftverket står för cirka 30 procent av elproduktionen i Sverige, så finns det många frågor kring kärnkraftverken. Exempelvis hur vidare den är säker, om den är en hållbar energikälla och om den kan bidra till att minska den globala uppvärmningen.

I denna artikel går vi igenom vad partierna generellt tycker om kärnkraft.

Allianspartierna har en positiv syn om kärnkraftverk

I överlag har Moderaterna, Liberalerande, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna en positiv syn kring kärnkraftverken. Bland annat gick Moderaternas ledare Ulf Kristersson ut med att all kärnkraftverk i Sverige hotas med snabbavveckling år 2024 om inte regeringen reder ut frågan kring slutförvaret för kärnavfall. Dessutom har partierna tidigare gått ut med att de stödjer en utbyggnad av kärnkraften.

Vilka partier är emot kärnkraftverk?

De som har en mer negativ ställningstagande mot kärnkraftverk är Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet. Bland annat jobbar Socialdemokraterna med att avveckla svensk kärnkraft.

Analys inför valet nästa 2022

Många experter anser att kärnkraften kan bli en väldigt stor fråga i riksdagsvalet nästa år. Framförallt eftersom det finns olika syner på kärnkraftens framtid och hur man ska lösa en eventuell elkris som uppstår vid avvecklingen av kärnkraften.