Bjorkvikshallen.se – Din sajt för de senaste politiska nyheterna

COVID-19 pandemin och protesterna mot den

COVID-19 pandemin har orsakat mycket kaos och rädsla i världen. Denna rädsla ledde till protester över hela världen. Vissa protesterar för att de är trötta på att vara instängda i sina egna hem, andra vill försäkra sig om att detta inte händer igen för andra som protesterar mot vaccinnivån.

I den här artikeln går vi djupare in i COVID-19 protesterna som nu sköljer över oss som en våg runt om i Europa.

Hur började protesterna i samband med COVID-19?

Det som började som ett enskilt fall av COVID-19 i en till synes avlägsen del av världen blev snabbt en global pandemi. När paniken uppstod, kämpade länder runt om i världen för att skydda sina medborgare och minska smittspridningen genom att införa stränga restriktioner för resor och handel och stänga ned sina samhällen.. Allt detta resulterade i ökad allmän oro.

Initiala protester i början av pandemin

I samband med att vissa länder stängde ner sitt samhälle och stängde av flödet av människor mellan dem, så infördes många restriktioner som hindrade deras invånare från att leva ett normalt liv. Till exempel har COVID-19 lett till människor behövde socialt distansera sig och inte kunde göra aktiviteter som att till exempel gå på restauranger, besöka sina vänner eller till och med gå till jobbet på kontoret.

Med tanke på den ovanliga situationen agerade demonstranterna till en början mot att protestera mot dessa strikta restriktioner. I många länder är det till exempel lag på att bära ansiktsmask och lagligt att umgås med mer än ett antal personer samtidigt. Vilket vissa demonstranter tyckte stred mot mänskliga rättigheter.

Protester i slutfasen av pandemin

Numera handlar de flesta demonstrationerna om vaccintvång mot COVID-19. Vaccinering har blivit en stridsfråga i bland annat USA, och på senare tid, runt om i världen. Förespråkarna hävdar att vacciner kommer att hålla oss säkra från infektion mot COVID-19 och att det är enda valet att komma ut ifrån pandemin. Medan motståndare hävdar att vacciner kan få andra att utveckla hälsoproblem och rent utsagt kan vara farliga att ta. Till exempel blev Österrike det första landet inom EU att införa vaccinkrav för COVID-19. Detta har utlöst en stor politiskt strid inom landet och bland annat samlades 35.000 invånare i Österrikes huvudstad tidigare under året för att protestera mot kravet.

Vad händer här näst?

Det är svårt att förutspå över vilka protester eller oroligheter som kommer härnäst. Pandemin har visat sig vara svår att förutspå. Men en sak är säker, vaccinpass eller inte, kommer att vara ett utav de mest debatterade ämnet inom global politik framöver.